Om oss

Vår Historia

Maritimaffären Ocean Spirit har grundats ut av kärlek för havet, skärgården och segling!

Jag, en flicka från Insjö-Finland, kom 1991 till Åbo för att studera på handelshögskolan. Tidigare hade jag sett havet enbart från sverigebåtarna och på TV, men då jag träffade min make 1995 och han förde mig ut på Skärgårdshavet blev jag totalt förälskad, både i mannen och i havet!

Då Ocean Spirits stadga undertecknades 13.9.2007 uppfylldes min dröm av ett eget företag. Men hur blev det egentligen så här? Jag skulle ju aldrig bli en företagare, åtminstone inte äga en affär så som mina föräldrar! Men livet går inte alltid som planerat, och då mitt arbete inom en butiks administration flyttades till Helsingfors, var det dags för mig att istället uppfylla mina företagsdrömmar och ta med mig en bit av skärgården till allas räckhåll.

Företaget började ursprungligen vid sidan om mina barns uppfostrande som en nätbutik, som hade förrådet hemma.

Vid sidan om att uppfostra mina barn började jag butiken som en nätbutik, som hade sitt förråd hemma hos oss i en garderob. Ganska strax förstod jag att världen inte ännu var ordentligt anpassad för ett företag som enbart är en nätbutik. Jag hittade ett väldigt litet och förmånligt affärsutrymme vid Aura å stranden på Östra Strandgatan, och affären kunde officiellt öppna sina dörrar 5.5.2009. Ett par år senare flyttade vi till ett lite större utrymme, på Åbodialekt ”toispuol jokkee”, alltså på andra sidan ån. Då även det utrymmet började bli för litet flyttade vi år 2014 till vår nuvarande 200 m2:s lokal i hörnet av Slottsgatan och Allégatan.

Men jag skulle inte ha klarat av detta ensam. Jag har haft god tur, och har alltid hittat ett lämpligt team av människor som kompletterar varandra väl. Jag är inte längre oersättlig, utan kan även lämna ”mitt fjärde barn”, affären, i andras omsorg utan att måsta oroa mig desto mera över saken.

Andra milstolpar för företaget har varit grosshandelns påbörjan och utsträckning, vinsten av titeln för årets företag i Åbo år 2018, samt upprätthållandet av Håll Skägården Ren rf:s Sälle-produkter från och med hösten 2017. Då jag och min familj seglar och vistas i skärgården märker jag konkret hur betydelsefullt Håll Skärgården Ren rf:s arbete egentligen är, och bland annat därför är det personligen väldigt viktigt för mig att understöda deras verksamhet. Största andelen av Sälle-produkternas vinst far direkt till Håll Skärgården Ren rf.

Mycket vatten har strömmat fram och tillbaka i Aura Å, utbudet har bytts ut flera gånger, och sakta men säkert har företaget vuxit genom vår produktimport. Och lika som alla mina tre barn, har även företaget lärt mig mycket. Ibland prövas min tillit för mina kunskaper inom företagande, men då en ny kund kommer in genom dörren och ropar ut ”Vilken ljuvlig affär!” forsar känslan av hopp in i mig, och hjälper mig fortsätta med vad jag gör. Ett stort tack till er!

Förhoppningsvis har vi lyckats med att skänka er en bit av skärgården.

Åbo 19.1.2024

Arja Kunnasluoto-Gustafsson

affärsledare, företagare, verkställande direktör, företagets allmänna slipare